Gyermekelhelyezés

Gyermekelhelyezés

1. Az ítélőképessége birtokában lévő gyermek véleményét az elhelyezésekor és a kapcsolattartás meghatározásakor figyelembe veheti a bíróság; míg 14 éves korát követően figyelembe kell, hogy vegye.

Arra kell tekintettel lenni a fenti döntés során,  hogy a - még bírói rendezés hiányában is kialakulhat hosszú távú elhelyezési és kapcsolattartási - gyakorlat változtatása szolgálja a gyermek hosszú távú érdekeit; amelyhez körülmény-változást, érdeksérelmet, és a gyermek érdekeit kell igazolni.

A gyermeknek tehát ott kell lennie, ahol az érdekei jobban biztosíthatóak és amennyiben kialakult gyakorlat erre nézve, a kapcsolattartás újrarendezésére kerül sor.

A szülő magatartása, személyisége és nevelése meghatározó az elhelyezés és a kapcsolattartásra vonatkozó döntés körében.

2. Az elhelyezés (helyesebben szülői felügyeleti jog) és kapcsolattartásra vonatkozó perekben hivatalból bizonyításnak van helye, azaz ha kérik ha nem; ha ellenzik ha nem a felek az adott bizonyítást a szülői felügyelet kérdésében és azzal összefüggő kapcsolattartás kérdésében a bíróság indítvány hiányában is bizonyítást folytathat le, hogy megalapozott döntés születhessen arra vonatkozóan, alkalmas e az adott szülő a gondozásra és nevelésre.

3. A gyermek szempontjából indokolt lehet a korábbi kialakult gyakorlat módosítása azzal, hogy patikamérlegen nem lehet kimérni egy komplett folyamatot; a kapcsolattartás során belátás és rugalmasság kell annak gördülékeny alkalmazásához mind a peres felek, mind a gyermek részéről.

 

Itt is is találhat még Önt is érintő érdekes olvasnivalót: http://jogpont.blog.hu/

Kapcsolódó anyagok:

Szülői Felügyelet és tartásdíj megváltoztatása

Szülői felügyeleti Jog

Szülői felügyelet (I.), tartásdíj (II.), kapcsolattartás / folyamatos - időszakos / (III), lakáshasználat (IV.) – egyezség

Apaság vélelme

Házassági vagyonközösség megszűnése

Egyezség házassági bontóperben

A házastársi közös vagyon megosztása

 

Nyomtatás E-mail

Elérhetőségek

  • Cím: Laky Adolf utca 18
    Budapest
    1145
  • Telefon: +36 70 632 85 52 - Mobil