Ingatlanvásárlás és bankkölcsön

Ingatlanvásárlás és bankkölcsön

Tartalomjegyzék

Az ügyvédi munkadíjról - tanácsadástól kezdve az ellenjegyzésig, - a konkrétumok ismeretében tudok tájékoztatást adni.

 

 

Kérjen árajánlatot:  E-mail: tamas@tokar.hu  Mobiltelefon: +36706328552 

Haszonélvezet alapítás

Haszonélvezeti jog értéke

Tulajdoni lap és széljegy

Ingatlan utáni adózás

Lakás illetéke

Függőben tartás

Ajándék illetéke

Ingatlanvásárlás és bankkölcsön

     BLOG

en

 

Talán több olvasóm felidézi majd magában az alábbiakat olvasva, anno milyen tortúrát jelentet lakásvásárlása, amikor „bankhitellel” egészítette ki önerejét, akik pedig nem részesültek ilyen élményben azok megnyugvással konstatálhatják, nem sokat vesztettek azzal, hogy megkímélték magukat a „hiteligénylés” procedúrájától.

Rögtön az elején helyesbítenem kell a bevezetőben használt „népies” fogalmazásom, merthogy az ingatlanvásárláshoz nyújtott banki pénzek esetében kifejezetten kölcsönről van szó, de a napi gyakorlatban a bankok is „hitelként” emlegetik az általuk nyújtott kölcsönt. A hitel ugyanis rendelkezésre tartást, míg a kölcsön rendelkezésre bocsátást jelent. Azaz az előbbi esetben „készenlétben” van a pénz, az utóbbiban eleve oda is kerül kölcsönvevőhöz.

Az ingatlan-adásvételi szerződések azért olyan bonyolultak mert - a vevő pénztelensége miatti kényszerből - többszereplős ügyletek (eladó, vevő, bank).

Ha a vevő nem képes azonnal rendezni a vásárlandó ingatlan teljes árát csak annak egy részét, az eladó reakciója logikus: nem mond le tulajdonjogáról de jelezve, hogy komolyan gondolja az ügyletet: a tulajdonjoga fenntartásával történő eladás tényének földhivatali bejegyzéséhez hozzájárul (1).

A tulajdonjog fenntartásával történő eladás: tény de még nem jog. Mindössze arra szolgál, hogy ugyanazon ingatlan ismételt (újabb vevőnek történő) eladásának elejét vegye.

Ahhoz, hogy a vevő tulajdonjogot szerezzen, fizetnie kell. Ha pénze nincs, beszáll a bank is a játékba.

A bank – érthető okokból – komoly listával készül az adásvételre: saját feltételeinek felsorolásával. Külön formanyomtatványán (banki követelménylista) instruálja a vevőt és az ügyvédet, hogy mely elvárásait szeretné viszontlátni az adásvételi szerződésben, és a kölcsön folyósításáról rendelkező közjegyzői okiratban. A banki instrukció nem puszta jó tanács. Épp ellenkezőleg: ellentmondást nem türő diktátum.

Azért kell meghajolni a bank akarata előtt vevőnek, eladónak, ügyvédnek, mert ha nem tetsznek eleget a banki követelménylistának, nincs pénz. Ilyen egyszerű ez.

Nyomtatás E-mail

Elérhetőségek

  • Cím:Thököly út 58-60.,
    Budapest
    1146
  • Telefon: +36 70 632 85 52 - Mobil
    +36 1 343 44 36 - Iroda