Kapcsolattartás újraszabályozása

Kapcsolattartás újraszabályozása

Kapcsolattartás újraszabályozása

Ha van a szülő-gyermek kapcsolattartásnak  kialakult gyakorlata, akkor a kapcsolattartás rendezése során annak újraszabályozása; azaz szekunder rendezése kérhető a bíróságtól.

A közös szülői felügyelet megszüntetésénél és a gyermek lakóhelyének módosításánál azt kell vizsgálni, hogy a szülői felügyeleti jog újra rendezésének kettős feltétele fennáll e, vagyis az elmúlt időben bekövetkezett lényeges körülmény változás következtében a változtatás gyermek érdekében áll e (a szülői felügyeleti jogok egyik félhez történő telepítése). /Közös szülői felügyeleti jog esetén csak a gyermek tartózkodási helyét kell csak megjelölni./

Miután alkotmányos alapjog a kapcsolattartás, így azt a lehető legtágabb körben kell biztosítani a különélő szülőnek.

A bíróság a szakvéleményre alapítja döntését a szülői felügyeleti jog és kapcsolattartást körében a szülő személyissége, a gyermek szülő kötődése, és a gyermeknevelési képesség alapján és csak akkor tárgyalja a bíróság a felek kapcsolatának megromlásához vezető okokat, ha az a gyermek nevelésre kihat (pl. agresszivitás, ital- drogfüggőség); így alapvetően nincsen jelentősége annak ki és milyen okból (harmadik fél) lépett ki a kapcsolatból a „gyermekelhelyezés” kapcsolattartás, szülői felügyeleti jog rendezése során.

Egy 13 éves gyermek vélelmezhetően ítélőképessége birtokában van, így a döntését, véleményét figyelembe veheti a bíróság.

Egy 14 éves gyermek véleménye nagyobb súllyal esik latba, így nem hozható véleményével ellentétes döntés, csak szigorú feltételek fennállta esetén.

Tartásdíj esetén a gyermek /indokolt/ szükséglete igazolandó (számlával); az adókedvezmény és a családi pótlék levonása mellett.

A felek hosszú különélése alátámasztja a kapcsolat megromlását, ezúton utóbbi igazolt.

Itt is is találhat még Önt is érintő érdekes olvasnivalót: http://jogpont.blog.hu/

Kapcsolódó anyagok:

Szülői Felügyelet és tartásdíj megváltoztatása

Szülői felügyeleti Jog

Szülői felügyelet (I.), tartásdíj (II.), kapcsolattartás / folyamatos - időszakos / (III), lakáshasználat (IV.) – egyezség

Apaság vélelme

Házassági vagyonközösség megszűnése

Egyezség házassági bontóperben

A házastársi közös vagyon megosztása

Nyomtatás E-mail

Elérhetőségek

  • Cím: Laky Adolf utca 18
    Budapest
    1145
  • Telefon: +36 70 632 85 52 - Mobil